Kokie vertėjai, toks ir vertimas?

Vertėjai

Tikra tiesa, nes vertimas yra neapčiuopiama paslauga, priklausanti nuo vertėjo kompetencijos. Jei vertėjai prasti, toks bus ir tekstas, o  jeigu vertėjai kompetetingi – teksto kokybė bus aukščiausio lygio.

Koks  yra geras vertėjas?

Geras vertėjas pasirinktas kalbas supranta ne tik pats, bet sugeba vienos kalbos tekstą taikliai perteikti kita kalba. Jis turi išmanyti kalbos žanrus, jų specifiką, kad kiekviena auditorija, kuriai bus perteiktas vertimas, suprastų jį teisingai ir nedviprasmiškai. Kuo daugiau patirties, verčiant skirtingų žanrų tekstus, vertėjas turi, tuo  lengviau jis dirba su skirtingomis auditorijomis. Įgudę vertėjai verčia ne pažodžiui. Jie tekstą interpretuoja bei adaptuoja  pagal atskirų šalių kultūrinius bei kalbinius aspektus.

Kompetetingas vertėjas – kokybiškos vertimo paslaugos

Kokybiškos vertimo paslaugos suteikiamos profesionalių vertėjų. Tokie vertėjai turi sukaupę didelį žinių ir patirties bagažą. Kaip įrodymus jie gali pateikti diplomus,  tarptautinius sertifikatus ar seminarų pažymėjimus. Šie vertėjai itin vertinami už ištobulintą „vertimo intuiciją“, kuri nusako vartojamo  žodyno turtingumą, gimtosios ir užsienio kalbos išsireiškimų išmanymą bei sklandų kalbėjimo stilių. Išstudijavę verčiamų kalbų kultūrinius bei socialinius kontekstus, vertėjai toliau gilinasi į atskirų sričių, pvz. medicinos, finansų, leidybos, ir pan. vertimus.

Kaip pasirinkti patikimą vertimų biurą?

Pasitikėjimo vertas tas vertimų biuras, kuris brangina suburtą kolektyvą, yra lankstus klientų atžvilgiu ir vertimo paslaugas gali suteikti per optimalų laiką. Įmonės bei organizacijos vertimų biurą turėtų rinktis pagal vertėjų specializaciją, atsižvelgiant į pačio biuro darbo organizavimą. Venkite tų vertimų biurų, kurie negali nurodyti konkrečios vertimų trukmės ar paruošti išsamaus darbų grafiko. Prieš pateikiant užsakymą, įsitikinkite, kad vertėjai anksčiau yra atlikę tos pačios ar panačios specializacijos vertimus. Nepakliūkite į savamokslių vertėjų pinkles, nes gali tekti už vertimo paslaugas mokėti du kartus.

 

Parašykite komentarą